Monday, May 30, 2011

C0nTest MukE CoMeL

salam..

jom join contest ni!! contest yang menarik! hehe aku jugak tak ketinggalan untuk join!



banner contest

entry ini perlu menceritakan cara2 menjaga kulit muka korang. haa. so meh aku nak citerkan cara menjaga kulit muka aku..


kulit aku boleh kata agak sensitif jugak la. hehe masa aku darjah 5, mama start beli sabun jenama dove untuk aku. kan dulu sabun tu femes kan. warna putih. bila aku pakai tu, aku nampak putih sangat. jerawat memang tak penah ada walau aku period masa darjah 4 lagi. haha punyalah suka. lama aku pakai sabun tu. sampai la form1..

lepas tu masa aku belajar kat sg petani, kawan aku ada cakap, dia pakai satu produk ni. agak terkenal dan sampai sekarang masih ada iklan di tv. aku tak nak sebut la. hehe dia kata dia pakai elok sangat, kulit muka cantik dan halus lagi. so masa kecik2 kan terpengaruh la. aku pun beli la. bila pakai ajee, mak aiiiiiiiiii, jerawat naik tanpa henti. gelabah woo..

form2 hingga form4 adalah zaman aku menghadapi jerawat yang sangat banyak. malu tak payah nak cakap. putih pun dah tak de. licin apatah lagi. malu sungguh nak amik pic masa dulu. gilak ah. menyesal aku pakai produk tu. dalam masa 2 tahun tu, aku tukar2 produk, ada 2,3 produk mama aku beli untuk aku. tapi satu pun tak berkesan. aih..

dah la ada jerawat, muka jadi bertampung2, langsung tak sekata. tengok ni..


gambar masa aku form2. gambar kelas.

sampai la aku form4, kawan mama aku perkenalkan sabun ni. haa. sabun ni la yang telah mengatasi masalah ini semua. serius. sampai sekarang aku tetap dengan sabun ni. kehkeh



sabun taharah


sabun ni harga dia rm5.90. hehe murah je kan. dulu mama aku belikan sabun jenama lain, tak jalan jugak. haha tapi yang ni la yang paling okay! sejak tuuu, muka aku dah bertambah pulih, jerawat pun dah tak naik. yang ada cuma kesan jerawat je. ada la sikit2. banyak yang dah hilang. lama dah aku pakai sabun ni. dari tahun 2005 sampai sekarang..


untuk mengelakkan muka berminyak, dari kecik2 aku amalkan pakai bedak sejuk. kat sini tak kisah pasal bedak sejuk sebab kitorang buat sendiri. haha mama dan abah la pandai buat. hehe buat sendiri je. tiap2 malam aku mesti pakai. kalau tak pakai, mesti tak boleh tido. sebab tu mana2 pergi mesti akan bawak bedak sejuk sebagai bekalan. hehe..



ni gambar tahun 2009. baru pakai handphone. haha..


ni gambar tahun ni..

tahun ini pulak, tetiba masalah tu datang balik.. ahhhhhhh. geramnya aku. dah lama aku tak de masalah kulit muka ni.. mungkin sebab aku start makan collagen tak pun sebab sabun taharah aku abis dan tak sempat beli yang baru. heeeeeeeeee. aku makan collagen pun sebab orang bagi...




ni gambar muka aku masa jerawat2 datang balik. tak licin langsung dah. kesat! grr..

lepas tu kan aku pulak ada resdung. mama belikan sabun resdung permata hijrahh. harganya rm2o lebih kurang la. aku pun dah lupa harga sebenar. ekekeke. so sampai sekarang aku pakai sabun ni. hehe


sesuai dengan kulit muka aku. resdung aku makin berkurangan. tak la hilang semua lagi.. tapi banyak perubahan la. hee

aku syak jerawat aku naik balik bila aku makan collagen. bila collagen dah abis, dah xde dah jerawat naik lepas tu. haha.. muka aku memang tak sesuai dengan collagen..so aku dah tak minum la. hehe..

ni gambar paling baru.. 27 mei dan 28 mei yang lepas. tak edit2 ye..




alhamdulillah dah okay balik ;D

tu je la kisah aku tentang penjagaan kulit muka. aku amalkan pakai bedak sejuk sebelum tido dan cuci muka guna sabun taharah atau sabun resdung setiap kali mandi. sekarang tengah pakai sabun resdung. nanti dah habis pakai sabun taharah balik. ekekeke. dua2 ni je yang sesuai..

aku tak biasa pakai krim2 mahal ke murah ke, mama aku tak kasi. hahaa serikkk. tak nak jadi macam dulu lagi. mimpi ngeri aku rasa..

harap fida paham la ye dan cuba la ;D


tarikh tutup: 1/6/2011

tag

ana mardia
cucu cuk embun
fatyhah

klik SINI untuk join!

4 comments:

Fida said...

hehe..fida paham!
thnks sgt sudi share..
sabun taharah 2 nk dpat kat mne ye??
anyway..all the best.. ^_^

NOOR FATIN said...

kat kedai jamu2 ada ;D

NOOR FATIN said...

kat kedai jamu2 ada ;D

oktant said...

Saya pun baru beberapa minggu guna sabun taharah. Setakat ini, mmg bagus.

Saya beli dekat farmasi aje. :D